sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Criza economica si mandarinele

Bine v-am regasit,

Pe voi cei 2 cititori fideli...Glumesc...sunteti 3...
Gata cu gluma. Am fost acasa o saptamana sa ma pregatesc mai bine de examenul de maine.
Vineri mai am un examen si gata! Dar subiectul nu este acesta.

Stand eu acasa am mai urmarit mai o stire, mai am citit un ziar, mai am vazut cum niste analisti economici au batut campii. Si intr-o zi cu soare, ba nu va mint ca era nasol ploua de seara trecuta, mi s-a facut pofta de mandarine (fructele acelea inrudite cu portocalele doar ca mult mai dulci).

Intru acest scop nobil m-am echipat si am luat-o la pas zgribulit inspre cel mai nou hypermarket din cartier. Nu va spun care ca sa nu ma dea in judecata Billa ca le fac publicitate negativa. Am intrat, am cautat raionul fructe, mi-am ales eu ce am crezut ca e mai bun. Ma indrept spre cantar, si surpriza...nimeni....m-am invatat in hypermarket-uri cu bun simt unde e cineva care iti cantareste si iti pune etichete.

Ajung acasa plin de entuziasm, deschid punga, apuc o mandarina, o spal ca asa m-a invat nenea doctorul sa spal fructele...si ma apuc sa o decojesc. Dupa lupte seculare ce au durat vreo 5 minute am terminat de o decojit. Dau sa gust...si nimic.

Gustul era egal cu 0 (zero). Consistenta era cea a unui burete intarit. Coaja tare cu diferente puternice de culoare (o fi fost vopseaua veche).

Eram mandru ca acum mi-am ales eu fructele nu vanzatoarea de la chioschiul din colt. Si daca din cauza vremii nasoale nu am mers in Carrefour....

Chestiunea e urmatoarea: supermarket-urile sunt nasoale. Ma uitam la diferite articole, legume, fructe toate de import. Si calitatea a fost descrisa mai sus.

Acum apare noul premier-marioneta al tarii si si incepe sa faca tam-tam cu salariile si toate cele. Ca nu se maresc salarii, ca e criza...stiti si voi cam ce s-a tot spun in ultima saptamana.

Pai cum sa nu se duca de rapa economia tarii daca se inchid 2 fabrici, se dezmembreaza, se demoleaza ce a mai ramas si se ridica apoi un Mall si Carrefour.

In oraselul meu Suceava sunt o groaza de supermarket-uri, in ordinea numerelor de pe tricou: Metro, Kaufland, Sellgros, Mall-ul, Carrefour, Billa, Real....care au cati angajati? Maxim 300 fiecare. Si combinatul recent inchis avea peste 10.000 de angajati, antrenand si o gramada de mici producatori, de la furnizorii de materii prime, la prelucrarea materiei prime si asa mai departe.

Si cu ce e mai bun un ou de supermarket cu galbenusul aproape alb, sau un cartof plin de nitrati, sau o carne de purcel crescut natural...

Tot cand eram acasa am citit un articol cum ca pietele sunt falimentate de supermarket-uri. Pai asa si este, pentru ca romanul a uitat cat de bun este un produs de la tara.

Si o batranica care vinde o legatura de patrunjel sau o ceapa de la ea din gradina trebuie sa aiba acte si toate cele sau e acuzata de subminarea economiei de stat pe cand produsele pline de E-uri din magazine nu sunt interzise.

Am primit un mail prin care se incerca un boicot al firmei P&G, ciocolatei Poiana din cauza ca s-au inchis fabricile de la noi pentru a fi mutate in alte tari.

Pai daca vrei sa relansezi economia reduci importurile la un 30% cel mult si investesti in industria nationala distrusa complet dupa revolutie. Pe Ceausescu l-au impuscat si au vandut tara bucata cu bucata.

Ieri am vazut ca Obama incurajeaza americanii sa cumpere numai produse "made in USA". La noi de ce nu se poate? Din cauza UE...care ne-a luat, ne-a dat doar cu buletinul si au castigat o piata de desfacere pentru produsele lor.

Renuntat la chinezarii, redeschise celebrele Confectia. Refacuta industria alimentara. Refacute Fabricile si Uzinele. Importat doar ce e nevoie. Dati salarii bune, reduceti salariile inutile, reduceti bugetul Parlamentului, invvestiti in educatie.

Fara bun-simt nu o sa reusim nimic. Dar noi suntem romani...nu avem simt national, nu suntem uniti.

Desteapta-te ROMANE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu